Rigsdagsbygningen

Vælg datoer

5 milepæle i historien om Rigsdagsbygningen

Få bygninger kan prale af en så rig historisk arv, som Berlins Rigsdagsbygning. Den tyske Rigsdag har været vidne til mange af landets allermest betydningsfulde begivenheder, fra det tyske kejseriges tid og op til i dag. Her får du 5 af de vigtigste milepæle i dens historie.

 • Kong Wilhelm I lægger grundstenen

  1. Kong Wilhelm I lægger grundstenen

  Grundstenen til Rigsdagsbygningen blev lagt d. 29. juni 1884, men selve konstruktionen var først færdig 10 år senere. Dengang fik bygningens eklektiske stil en hel del kritik.

 • Weimarrepublikkens fødsel

  2. Weimarrepublikkens fødsel

  Det var politikeren, Philipp Scheidermann, som d. 9. november 1918 proklamerede den nye institution, Weimarepublikken, fra Rigsdagsbygningens balkon. Det var slut med det tyske kejserrige.

 • Branden i Rigsbygningen

  3. Branden i Rigsbygningen

  Rigsdagsbygningen brød i brand d. 27. februar 1933. Årsagerne er stadig uvisse, men Hitler greb muligheden for at konsolidere nazistpartiets magt, gennem Rigsdagsbygningens brandforordning.

 • Den tyske genforening

  4. Den tyske genforening

  D. 3. oktober 1990, efter berlinmurens fald og afviklingen af Østberlin, blev Tysklands genforening officielt fejret i Rigsdagsbygningen.

 • Parlamentet flytter tilbage til Rigsdagsbygningen

  5. Parlamentet flytter tilbage til Rigsdagsbygningen

  Det tyske parlament flyttede tilbage til Rigsdagsbygningen d. 19. april 1999, efter en omfattende ombygning. I dag er Rigsdagsbygningen den anden mest besøgte seværdighed i Tyskland.

Planlæg dit besøg

 • Besøg kuplen

  Du får en af de mest fantastiske udsigter over Berlin fra Rigsdagsbygningens berømte glaskuppel. Der er gratis adgang, men du skal registrere dig på forhånd, på Rigsdagsbygningens hjemmeside - gå ikke glip af denne oplevelse! Bygningen er åben alle dage fra kl. 08.00 til midnat, men indgangene lukker kl. 22.00.

 • Få en gratis tur

  For dem der ønsker at dykke endnu længere ned i Rigsdagsbygningens rige fortid, få alle de små detaljer med og lære mere om hvilke positioner bygningen har haft igennem den tyske historie, er der mulighed for guidede ture. Men husk at booke dig ind i god tid på hjemmesiden, for efterspørgslen er stor.

Praktisk information

 • Hvornår skal man tage dertil?
  Alle dage, på nær d. 24. december. Der kan være planlagt bygningsarbejde, så husk at tjekke hjemmesiden for åbningstider.
 • Får jeg brug for en guide?
  Ja! Hvis du gerne vil have et ordentligt indtryk af Rigsdagsbygningens imponerende historie. Der er ture, som kombinerer selve Rigsdagsbygningen med regeringskvarteret i Berlin.
 • Hvordan kommer jeg derhen?
  Let tilgængeligt via Berlins togsystem. For nærmeste stop er S-Bahn-stationen Berlin Brandenburger Tor.
 • Yderligere tips

  • Husk at medbringe statsudstedt billedlegitimation - det er nødvendigt, sammen med din booking på hjemmesiden.

  • Husk at ankomme mindst 30 minutter før dit planlagte besøg, så der er tid til at komme igennem sikkerhedskontrollen.

Andre seværdigheder i Rigsdagsbygningen

Vil du se alle oplevelser i Rigsdagsbygningen? Klik her for en fuld oversigt

Det synes rejsende om Rigsdagsbygningen

Samlet bedømmelse

4.7 / 5

baseret på 22.459 anmeldelser

Vi havde en fantastisk guide, (Ciaran) fra Irland, som har været guide i Berlin de sidste 5 år Virkelig dygtig formidler om etableringen og faldet af det 3. Rige - fin gåtur med mange stop og historier undervejs og masser af plads til spørgsmål. Bedste anbefalinger fra Fam. Udbye Andersen, Danmark

Very good guide - and he could tell os a lot of histories that we couldn’t easily our selves. Next time I visit a capitol I will for sure attend one - or more - of these walks! Thank you to our guide

Virkelig en god oplevelse. Både informativ og personlig på samme tid. Meget flink chauffør. Særligt nød børnene at få lov til at ønske at høre Rammstein rundt i byen.

Dejligt at sidde stille og roligt og køre rundt i byen …til historiske steder og pladser …med en dygtig chauffør og guide .

Meget dedikeret og engageret rundvisning med mange historiske detaljer og et fint overblik